Verzamelwedstrijd

Ieder kind verzamelt wel iets: schelpen, postzegels, poppen, voetbalplaatjes, noem maar op.

Maar wie krijgt die verzameling ooit te zien? Niet veel mensen. Op 11 oktober gaat dat veranderen. Dan is het Nationale Wetenschapsdag. Het thema van die dag is: De wereld op zijn kop. Dus: in plaats van te kijken in een museum naar wat volwassenen hebben verzameld, mag je zelf een tentoonstelling maken in het Universiteitsmuseum De Agnietenkapel in Amsterdam. (Er is op die Wetenschapsdag trouwens ook een natuurkundekermis op het Roeterseiland, en het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de universiteit, heeft een speurtocht uitgezet door de Egypte-afdeling). Om aan de verzamelwedstrijd te kunnen meedoen moet je tussen de zes en dertien jaar oud zijn, en de voorwerpen uit je verzameling moeten uit andere landen komen. Tulbanden uit India, Mexicaanse oorbellen, stickers uit België, Amerikaanse bierflesdopjes, Spaanse klederdrachtpoppen, stenen uit Turkije, Japanse maskers, Lenin-speldjes uit Rusland, Australische treinkaartjes; hoe vreemder hoe beter.

Stuur voor 30 september een beschrijving en eventueel een tekening van je verzameling naar:

Universiteit van Amsterdam

Afdeling Voorlichting

T.a.v. Heleen van Galen

Spui 21

1012 WX Amsterdam

In de beschrijving moet in ieder geval staan wat je verzamelt, uit hoeveel voorwerpen je verzameling bestaat, hoeveel plaats je nodig denkt te hebben om je verzameling te laten zien, hoe je aan je voorwerpen bent gekomen en wat je leuk vindt aan de voorwerpen die je verzamelt. De tien leukste of bijzonderste verzamelingen krijgen een expositie. Wie wordt uitgekozen moet zelf ook tekstbordjes en een kleine catalogus maken. Voor verdere vragen kun je terecht bij Marian Schilder en Guido Lührs van Universiteitsmuseum De Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam. Tel 020-525.3339.