Veronica's eigen Nieuwslijn zwijgt bij vertrek Rob Out

Rob Out, de geestelijk vader van Veronica die met een kwaaie kop is weggelopen bij het van hem vervreemde bedrijf, was gisteravond op de televisie in geen velden of wegen te bekennen. Veronica's eigen Nieuwslijn, dat er toch een fraai krokodilletranennummer van had kunnen maken, was bij voorbaat al gevuld met een reportage over het Rijn-Mainz-Donau-kanaal en zweeg over het vertrek van de Godfather. De omroep die er altijd als de kippen bij is om te pas en te onpas de eigen piratengeschiedenis weer eens op nostalgische toon te exploiteren, bleef in gebreke nu er werkelijk een mijlpaal te melden viel. Zo gaat het overigens vaker in de mediawereld: voor nieuws over blad A kan men meestal maar het best blad B of C raadplegen.

Mister Veronica goes exit, riep NOS Laat dan ook (in een kreupel soort Engels dat altijd het handelsmerk van Veronica is geweest). Erg moeilijk had de super-actualiteitenrubriek het zich niet gemaakt: een paar uitspraken van ex-pirate Tineke de Nooy en ex-radio-concurrent Herman Stok - en dat was dat. De nu bij RTL4 populaire presentatrice bekeek het plotselinge afscheid van de menselijke kant: “Als je op zo'n eenzame hoogte komt, wie zijn dan nog je vrienden, wie kun je vertrouwen?” En: “Rob is altijd te weinig op zijn vingers getikt, te weinig in de hand gehouden.” Herman Stok reageerde, sprekend over het Veronica-verleden, met meer afstand: “Het had allemaal de bedoeling om geld te verdienen - en dat is in ruime mate gelukt.”

Of de NOS nog had getracht Out zelf te spreken te krijgen, werd niet vermeld. Bij de BBC zag men gisteravond tenminste nog hoe de gordijnen in het huis van de gevallen minister Mellor werden dichtgetrokken, maar de Nederlandse televisie trekt voor zulke opgewonden verslaggeving doorgaans de neus op. Uit het ochtendblad van heden blijkt, dat Out gisteren “aan de rand van het inpandige zwembad in zijn zwaar beveiligde Larense bungalow” alleen de Telegraaf te woord heeft gestaan, om nog één keer te waarschuwen dat de nieuwe Veronica-programmering voor een “breder publiek” het begin van het einde betekent. Hoewel zijn stijl vooral uit holle woorden bestond, schiep hij wel de illusie dat Veronica anders was dan de anderen. Die illusie valt aan stukken als Veronica, zonder Out, trekken van de TROS begint te vertonen en dus hoe langer hoe inwisselbaarder zal worden. Maar niemand die gisteravond de moeite nam daar iets verstandigs over te zeggen.

    • Henk van Gelder