Unilever koopt Tsjechisch bedrijf

Het staatseigendomsbureau van de Tsjechische Republiek (National Property Fund) en Unilever hebben overeenstemming bereikt over de overname van de staatsonderneming Povltavské Tukové Závody (PTZ) door Unilever.

PTZ produceert en verkoopt eetbare oliën en vetten, toiletzeep en huidcrème. Het bedrijf behaalde in 1991 een omzet van omgerekend ruim 33 miljoen gulden en telt 400 werknemers. PTZ is in 1932 begonnen als een coöperatie. Het bedrijf is gevestigd in Nelahozeves (geboorteplaats van de Tsjechische componist Antonin Dvorák). Met de verwerving van PTZ is een bedrag van omgerekend ongeveer 17 miljoen gulden gemoeid. Unilever heeft vorig jaar in Tsjechoslowakije een dochtermaatschappij opgericht die zich bezighoudt met de opbouw van een nationaal verkoop- en distributienet. Unilever Tsjechoslawakije (Unilever CSFR) zal in de komende twee jaar ongeveer 25 miljoen gulden investeren in modernisering en uitbreiding van de produktie. Unilever CSFR heeft nu 80 werknemers. Voor de opbouw van lokaal mangement zijn intensieve rekruterings- en opleidingsprogramma's in uitvoering.