Uitblijven daling rente drukt op beurs

AMSTERDAM, 25 SEPT. Als gevolg van het uitblijven van een officiële renteverlaging door De Nederlandsche Bank daaalden de aandelenkoersen op Beursplein 5 vanmorgen. Markantste daler was DSM.

AMSTERDAM De EOE-index, die gisteren sloot op 291,39, daalde vanmorgen 1,5 punt. Een handelaar noemde de stemming ongeanimeerd. “Als er al wordt gehandeld, dan is het vooral professie. Particulieren laten het massaal afweten.”

Opvallend was de koersreductie van DSM, dat gisteren ook al 2,70 gulden daalde. Het chemieconcern gaf een presentatie voor analisten, waarbij de indruk werd gewekt dat DSM door de tegenvallende gang van zaken in de chemie dit jaar mogelijk niet in staat zal zijn het dividend te handhaven op 8 gulden. Akzo werd 1,50 gulden mee omlaag gezogen naar 144,20 gulden.

Ook de financiële waarden, eerder deze week nog gevraagd, maakten pas op de plaats. Zo brokkelde ABN Amro drie dubbeltjes af op 48,90, terwijl ING het met één dubbeltje minder moest stellen op 46,80 gulden. Elsevier was de grootste stijger bij de actieve waarden met tachtig cent koerswinst op 110,40 gulden.

Grootste daler bij de internationals was Philips, dat vijftig cent afkalfde op 24,10 gulden. Unilever, dat het Tsjechische PTZ heeft overgenomen, werd drie dubbeltjes lichter op 185 gulden.

NEW YORK De koersen op Wall Street herstelden zich gisteren van de gestage afbrokkeling gedurende de laatste drie beurssessies en wisten een kleine winst te boeken. Het Dow-Jones Industrial gemiddelde steeg 9,18 punten naar een slot van 3.287,87.

LONDEN De Britse aandelen lagen er vandaag weer vast bij. De FT-100 index steeg direct na de opening met ruim 26 punten naar 2.647,60.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen daalden vanochtend ruim 1,2 procent door zorgen ingegevn door verslechterende economische cijfers. Halverwewge de ochtend stond de Dax-30 index op een verlies van 27 punten bij 1.512,25.

TOKIO De Japanse aandelen deden vandaag een stapje terug. Het Nikkei-225 gemiddelde daalde met 215,19 punten tot 18.394,76. Gisteren was er nog een stijging van 327,23 punten.