Topgesprek aanstaande over geweld in Z-Afrika

JOHANNESBURG, 25 SEPT. President De Klerk en ANC-leider Nelson Mandela zullen vrijwel zeker dit weekeinde hun topberaad houden over de beëindiging van het geweld in Zuid-Afrika. De ontmoeting moet de weg vrijmaken voor de hervatting van de onderhandelingen over een nieuwe grondwet, die sinds mei stilliggen.

Delegaties van de twee partijen, geleid door minister Meyer (grondwetszaken) en ANC-secretaris-generaal Ramaphosa, hebben de bijeenkomst de laatste twee weken voorbereid. Het kabinet en het ANC-hoofdbestuur hebben zich tussentijds enige malen gebogen over de resultaten van de “onderhandelingen over de onderhandelingen”. Tot vanmorgen werden nog details besproken van de drie ANC-eisen: het omheinen van de arbeiderspensions (hostels) in de zwarte woonoorden, een verbod op het dragen van traditionele wapens en het vrijlaten van politieke gevangenen.

De regering en het ANC zouden naar verwachting in de loop van de dag bijzonderheden over de overeenkomsten en het beraad bekendmaken. De laatste dagen zaten de besprekingen vooral vast op de vrijlating van drie wegens moord veroordeelde gevangenen, die het ANC als politieke gevangenen beschouwt. Een van hen, Robert McBride, was in 1986 verantwoordelijk voor de bomexplosie in een bar in Durban, waarbij drie doden en tientallen gewonden vielen.

    • Peter ter Horst