Tifosi blijven thuis door de hoge toegangsprijzen

ROME, 25 SEPT. De Italiaanse voetbalclubs moeten uitkijken, want het volk begint te morren. De hartstocht voor het calcio is weliswaar ongebroken, als gevolg van de economische crisis zijn de financiële grenzen van de tifosi bereikt.

Wie in het stadion San Paolo in Napels een staanplaatsje achter het doel wenst, moet daarvoor 38.500 lire (of wel 48 gulden) neertellen. Dat leidde tot protesten. Niet alleen in Napels, ook in Turijn en Milaan.

Sommige supporters kopen desondanks een toegangsbewijs. Anderen blijven gewoon weg. Op de eerste drie speeldagen van het seizoen 1992/93 kwamen 22.000 toeschouwers minder naar de stadions dan vorig jaar. Ook de Europese bekerwedstrijden van AC Milan, Juventus en Parma werden slecht bezocht.

De devaluatie van de lire heeft de Italiaanse regering tot tal van bezuinigingsmaatregelen gedwongen. Die kosten het modale Italiaanse gezin gemiddeld 2500 gulden. Dat is nog maar het begin; de koffie en de pasta worden er ook niet goedkoper op.

Antonio Matarresse, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, heeft de clubs opgeroepen de prijzen voor de goedkoopste kaartjes te verlagen. De maximumprijs zou 15.000 lire (19 gulden) mogen bedragen. “Het Italiaanse voetbal heeft alle zin voor realiteit verloren”, schreef het Romeinse dagblad “La Republica. “De vraag is of een land dat in een zware economische crisis verkeert, zich de duurste voetbalcompetitie van de wereld kan permitteren.” “Sinds Silvio Berlusconi voorzitter werd van AC Milan”, stelt economisch commentator Giuseppe Turani, “is voetbal niet langer een volkssport.”

Voor het eerst dit seizoen zal Ruud Gullit zondag waarschijnlijk meespelen met AC Milan. Dat heeft het persbureau Reuter uit het Milanese kamp vernomen. Coach Fabio Capello zou voor het duel met Sampdoria het volledige Nederlandse trio van AC Milan oproepen. De drie wedstrijden voor de Serie A mocht Gullit dit seizoen op de tribune bekijken.

Hij bedankte vorige week voor het woensdag verloren WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Noorwegen. Volgens Reuter zag Gullit van de reis naar Oslo af omdat een midweeks optreden Capello een argument zou bieden hem buiten de basis te laten.Gullit dreigt een van de slachtoffers te worden van de kooplust van AC-baas Silvio Berlusconi. Naar verwachting zal Gullit als rechtermiddenvelder zijn rentree maken. De aanval wordt zondag gevormd door Daniele Massaro en Marco van Basten. Frank Rijkaard is op het middenveld een vaste keus. Daardoor is er voor de andere buitenlanders buitenlanders, Jean Pierre Papin, Dejan Savicevic en Zvonimir Boban geen plaats.

Met ingang van november zullen voetballers in Italië ook tijdens het seizoen van werkgever kunnen wisselen. Dat heeft de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, Antionio Matarrese, laten weten. Dat dat besluit door het parlement van de bond moet worden bekrachtigd, is niet meer dan een formaliteit. Gullit is van verschillende kanten aangeraden van die mogelijkheid gebruik te maken. Een transfer op leen- of huurbasis is ook mogelijk. (ANP/Reuters)