Sijbrands en Wiersma lief voor elkaar

TOULON, 25 SEPT. Ton Sijbrands en Harm Wiersma, de oude grootmeesters van de huidige Nederlandse damgeneratie, hebben elkaar gisteren in Toulon geen pijn gedaan. In de vijfde ronde van de strijd om de wereldtitel had geen van de twee oud-wereldkampioenen er behoefte aan te proberen de ander onderuit te halen: remise na zeven zetten. Van de andere Nederlanders kwam alleen Jansen tot winst, waardoor hij zich in de sub-top handhaafde.

Sijbrands en Wiersma hadden niets afgesproken. Zo zitten die twee niet in elkaar. Na een half uurtje keken de twee elkaar echter eens aan. Zij begrepen elkaar onmiddellijk. “Een nederlaag in dit stadium van het toernooi is natuurlijk funest voor de verliezer”, verklaarde Wiersma aan toernooiorganisator Revest. “Ik had spektakel verwacht”, stelde de Fransman, die uiterst verrast was door de korte werkdag van de Nederlanders.

“Wij zijn allebei nog in de race”, vond Wiersma. De andere deelnemers hadden er ook opmerkelijk weinig moeite mee. De kanshebbers stelden koel vast dat twee sterke Nederlanders een verliespunt hadden opgelopen, dat later in het toernooi consequenties kan hebben.

De stille spanning, die het dammen soms met zich meedraagt, heerst niet in Toulon. Viervoudig oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg zorgde voor opschudding. De lijstaanvoerder, met de maximale score van tien uit vijf, liet zich ontvallen dat Koeperman zijn partij tegen Tsjizjov opzettelijk had verloren. De houdige wereldkampioen was woedend, verspeelde een punt door remise tegen Valneris en volgt nu op één punt van de collega, die hij sinds zijn opmerking als vijand beschouwt.

Gantwarg en Tsjizjov weten zich inmiddels gesteund door een sympathisanten, de sfeer in het toernooi is er niet aangenamer op geworden. Dat was bij de aanvang van de vijfde ronde onmiddellijk duidelijk. De jeugdige Israelier Koyfman liet blijken het met de visie van Gantwarg eens te zijn en weigerde Koeperman te begroeten. Het sterkte de oude Russische Amerikaan in zijn strijdlust en de jongste grootmeester kwam niet verder dan remise.

Gérard Jansen won doordat de Fransman Nimbi de gevolgen van een combinatieve wending in het middenspel overzag. Clerc leek tegen de Senegalese kampioen Samb betere kansen te hebben, maar stuitte op een sluitende verdediging. Scholma kwam na een uitstekende partij in een voordelig eindspel terecht tegen Traore. Zes uur werk bleek in het overmachtseindspel niet genoeg voor winst.