Schraders: Pay-tv lucratiever dan opbrengst NOS-contract

DEN HAAG, 25 SEPT. De voetbalbond heeft zich in de vingers gesneden als in het contract met de NOS, waarvoor de KNVB de volgende drie seizoenen 51 miljoen gulden zal ontvangen voor flitsen van competitie en bekerwedstrijden, de rechten van abonnee-tv niet goed zijn geregeld. Sportmarketingspecialist Hans Schraders, die gisteren zijn rapport "Betaald Voetbal in Perspectief 1992-1997' het levenslicht liet aanbschouwen en aanbood aan de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO), gaat er namelijk vanuit dat in de naaste toekomst een bepaalde vorm van abonnee-tv en interactive-tv een veelvoud van dat bedrag zal kunnen opleveren. Hij schat dat de inkomsten op dit gebied voor het seizoen '96-'97 ongeveer 115 miljoen gulden kunnen bedragen.

Bij de presentatie bleek dat in het mediabeleid van de betaalde sectie te weinig aandacht is geschonken aan voor de deur staande ontwikkelingen, die volgens de FBO onvoldoende en in ieder geval niet duidelijk genoeg zijn vastgelegd in de nieuwe overeenkomst. In Den Haag benadrukte Schraders dat de clubs derhalve attent zouden moeten zijn op abonnee-tv, zoals nu al bestaat in Engeland en die enigszins te vergelijken is met FilmNet, met 150.000 aansluitingen in Nederland.

De Engelse kijkers betalen voor 42 "wedstrijden-van-de-week' op maandagavond, die live worden uitgezonden een bedrag van ruim 200 gulden per jaar. “Er zijn op dit moment 700.000 aansluitingen, 3,6 procent van het aantal huishoudens. Rond Kerst verwacht men op 12 procent te zitten. Dat levert een gigantische hoeveelheid geld op.”

De Engelse situatie is niet rechtstreeks naar Nederland om te zetten. De vraag blijft of bij een grotere Europese éénwording het niet-Nederlandse voetbal ook niet direct thuis gebracht zal worden voor een relatief geringe vergoeding, maar voorlopig gaat Schraders ervan uit dat dit soort uitzendingen in Nederland jaarlijks vijftig miljoen gulden zou moeten kunnen opbrengen.

Een constatering die FBO-voorzitter Lemmens verleidde tot de constatering dat alleen een professioneler opstelling van de BVO's en van het betaalde voetbal in zijn totaal er voor kunnen zorgen dat het Nederlandse voetbal baas in eigen huis blijft opdat niet anderen “de lekkerste happen uit die vette buit verorberen”.

Schraders begroot dat de aanpassingen in de stadions in de komende jaren een bedrag vergen van 1,1 miljard gulden om de bezoeker te kunnen ontvangen naar de eisen van de tijd. Hij stelt verder: “Het voetbal moet aantrekkelijker worden door aanvallender spel. De spelregels dienen veranderd. De kwaliteitsverschillen moeten beperkt worden door een verkleining van de competities.” Het aantal toeschouwers is dan ook van acht miljoen in het topjaar '65/'66 geslonken tot drie miljoen in de jaren negentig.