Russische onderzeeërs voor Iran: VS maken zich zorgen

NEW YORK, 25 SEPT. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben zich gisteren bezorgd getoond over de levering van onderzeeërs door Rusland aan Iran. De Russische minister van buitenlandse zaken Andrej Kozyrev zei later dat Moskou geen problemen ziet en zijn wapenexport zal voortzetten. Een Russische functionaris in Moskou verklaarde vandaag overigens dat de levering op dit moment niet aan de orde is wegens moeilijkheden met Iran over betalingen voor wapens.

Het eerste nieuws over de Russische levering van drie onderzeeërs uit de Kilo-klasse kwam in februari, en leidde toen al tot Amerikaanse protesten. De Britse BBC-televisie toonde gisteren beelden van een van de onderzeeërs op een werf in Letland, en meldde dat de eerste op korte termijn wordt afgeleverd. Daarmee wordt Iran dan de eerste Golf-staat met een dergelijk wapen, en Washington en Londen vrezen dat dit een potentieel destabiliserende invloed zal hebben. De voormalige Sovjet-Unie heeft sinds 1979 22 onderzeeboten van de Kilo-klasse (een NAVO-aanduiding) gebouwd. De boten hebben diesel-elektrische voortstuwing, zijn bewapend met maximaal 21 torpedo's en hebben een bemanning van 45.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Lawrence Eagleburger bracht gisteren in New York de Amerikaanse zorgen aan zijn Russische collega Kozyrev over. De laatste onderstreepte later echter op een persconferentie dat de levering 750 miljoen dollar oplevert en Moskou daarmee broodnodig kapitaal verschaft om economische hervormingen door te voeren: “er is een duidelijke noodzaak om markten te vinden voor de verkoop van onze exportgoederen”, aldus Kozyrev.

Bovendien stelde Kozyrev dat de levering van de onderzeeërs “waarschijnlijk de stabiliteit (in de regio) zal vergroten”. Verder wees hij erop dat de levering “onze communicatielijnen met Iran zal verbeteren”. Hij zei dat Rusland nauwe banden moet onderhouden met zijn Iraanse buur. (Reuter, AP, AFP)