Rotterdam stemt voor behoud Hef

ROTTERDAM, 25 SEPT. De Koningshavenbrug in Rotterdam, beter bekend als de Hef, mag blijven staan. Dat heeft de gemeenteraad gisteren besloten met een onverwacht grote meerderheid: 25 tegen 14. Het college van B en W was in meerderheid voor sloop.

Of de Hef ook werkelijk zal blijven, is nog niet zeker. In 1986 gaf de raad het fiat voor het afbreken van de spoorbrug. De sloop werd contractueel overeengekomen met de aannemerscombinatie Willemsspoortunnel, de huidige eigenaar van de Hef. Als overeenstemming wordt bereikt over het behoud van de spoorbrug, kan de gemeente op zoek naar een nieuwe functie.

In het verleden zijn tientallen plannen geopperd voor een nieuw gebruik van de spoorbrug, als restaurant, als monument of wandelpromenade. Daarbij werd echter zelden serieus gekeken naar de financiële haalbaarheid. Om de Hef als beweegbare brug te handhaven moet elk jaar een half miljoen gulden op tafel komen. Ook is er achterstallig onderhoudswerk voor bijna drie miljoen. De voorstanders van het afbreken van de brug vinden de prijs die de gemeente moet betalen te hoog is. Bovendien is de Hef een obstakel voor de scheepvaart, aldus havenwethouder Smit.