Pessimisme over Duitse economie neemt toe

FRANKFURT/BONN, 25 SEPT. Het pessimisme over de ontwikkeling van de Duitse economie neemt toe. Het Duitse Ifo-instituut voor economisch onderzoek in Frankfurt signaleert in zijn jongste rapport een verslechtering van het ondernemersklimaat in augustus ten opzichte van de maand ervoor. Enkele dagen geleden kwam ook de Duitse werkgeversvereniging BDI met een sombere berichten.

De bedrijven die gegevens aan het Ifo hebben verstrekt - het instituut zegt niet hoeveel ondernemingen - zijn vooral treurig gestemd over de omstandigheden op de exportmarkt. De exportmogelijkheden zijn afgenomen door de koersstijging van de Duitse mark ten opzichte van andere valuta's. Veel bedrijven overwegen in de komende maanden hun produktie te verminderen.

In de Duitse bouwsector, de sterkste economische branche momenteel, zijn de vooruitzichten voor de komende zes maanden “duidelijk verslechterd”. In de groothandel gaan de ondernemers ervan uit dat de omzet in augustus onder die van augustus 1991 uitkomt.

Ook het ministerie van economische zaken in Bonn liet van zich horen. In zijn rapport over september staat dat het nu dringend noodzakelijk is de toegenomen gevaren voor de Duitse conjunctuur aan te pakken. Twee weken geleden sprak minister van economische zaken Jürgen Möllemann al van “tekenen van crisis”.De economische ontwikkeling in het westen van Duitsland is afgezwakt. De indicatoren wijzen volgens het ministerie op een afnemende groei en toenemende arbeidskosten.

Het Bruto binnenlands produkt in het Westen van Duitsland is in het tweede kwartaal met 0,5 procent gedaald ten opzichte van de drie maanden daarvoor. De werkloosheid Duitsland bedroeg in het Westen in augustus zes procent. In het Oosten is het werkloosheidspercentage licht gedaald van 14,6 in juli tot 14,4 procent in augustus.