Omstreden Britse minister treedt af na beleg schandaal-pers

LONDEN, 25 SEPT. David Mellor, de Britse minister voor "leuke zaken' (kunst, perszaken en sport), heeft een beleg van drie maanden door de Britse (schandaal)-pers gisteren uiteindelijk bekroond met overgave.

Mellor bewees zijn loyale supporter en persoonlijke vriend, premier John Major, een laatste dienst door vlak vóór het BBC-televisienieuws van zes uur zijn ontslagaanvrage bekend te maken. Daarmee leidde Mellor de aandacht af van het debat in het Lagerhuis, waarin Major zijn vernederende ommekeer in economisch beleid trachtte te verdedigen.

Mellor vertrekt na aanhoudende onthullingen over zijn privéleven, die gisteren uiteindelijk ook te veel bleken voor de Conservatieve Lagerhuisleden, gezeten achter de regeringsbanken. Eergisteren nog had de minister in een serie interviews volgehouden dat hij zich niet zou laten wegjagen, onder het motto: het zijn niet de journalisten van de schandaalpers die uitmaken wie er al dan niet in het kabinet horen te zitten.

Mellors vertrek is door John Major officieel “met diepe droefheid” aanvaard. Maar de laatste dagen werd al duidelijk dat Downing Street bezig was de steeds maar beleden solidariteit van de premier met zijn vriend en campagnegenoot Mellor te relativeren, een teken dat Majors adviseurs doorgeven van de Mellorbesmetting aan de premier zelf vreesden. Daarop hield Mellor de eer aan zichzelf.

De ironie van zijn vertrek is, dat de pers die aan zijn vertrek heeft bijgedragen, in Mellor een verdediger van de persvrijheid verliest. Mellors opvolger zal later dit jaar mogelijk moeten beslissen over al dan niet invoeren van een wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, die de bestaande jorunalistieke vrijheid aan banden zou leggen.

David Mellor, getrouwd en vader van twee kinderen, kwam in juli in opspraak door de onthulling dat hij een verhouding had met een actrice. In het verleden betekende een dergelijke openbaring dat een minister moest aftreden, maar Major nam zijn vriend en collega in bescherming.

Wat Mellor uiteindelijk de das heeft omgedaan was een een gratis vakantie die het gezin Mellor ten tijde van de Golfoorlog op kosten van Monica Bauwens, dochter van een voorman van de PLO, bleek te hebben genoten in Marbella. Uit deze kwestie bleek dat het beoordelingsvermogen van Mellor - en impliciet John Major - in twijfel kon worden getrokken, omdat de minister een familievakantie van een maand op kosten van een PLO-contact niet onverenigbaar had geacht met zijn positie en bovendien die vakantie had doorgezet op een moment dat Britse burgers gegijzeld werden gehouden door Iraks Saddam Hussein.

    • Hieke Jippes