Meer banken verlagen rente op hypotheken

ROTTERDAM, 25 SEPT. Steeds meer Nederlandse banken en verzekeraars verlagen de komende dagen hun hypotheekrente. In navolging van de Rabobank en de verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd maakten gisteren de Verenigde Spaarbank, de Nutsspaarbank, Nationale Nederlanden en levensverzekeraar Vita een renteverlaging bekend. Een woordvoerder van ABN Amro zei vanochtend nog niets te kunnen meedelen.

De renteverlaging is een duidelijk gevolg van de ontwikkelingen op de valutamarkt, bevestigt een woordvoerder van de Rabobank. Door de discontoverlagingen van De Nederlandsche Bank begin vorige week met tweemaal een kwart procent, kunnen de financiële instellingen goedkoper aan geld komen. “Banken zijn niet verplicht om de lagere rente door te geven aan de klanten”, aldus de Rabobank-woordvoerder, “maar uit concurrentie-overwegingen doen wij dat natuurlijk wel”.

Een verdere renteverlaging is volgens de Rabobank op korte termijn niet waarschijnlijk, althans zolang de Duitse Bundesbank vasthoudt aan het tot nu toe gevoerde monetaire beleid. Zelfs een renteverhoging is volgens de woordvoerder niet uit te sluiten, “Het is nog steeds een hectische markt en er kan dus nog van alles gebeuren”.

De Rabobank heeft de tarieven van hypotheken met een rentevaste periode van drie jaar met 0,6 procent verlaagd; de overige soorten woningleningen zijn 0,4 procent goedkoper geworden. De andere banken en verzekeraars voeren een minder sterke renteverlaging door. Nationale Nederlanden verlaagt alle rentetarieven met 0,3 procent, alleen het tarief voor hypotheken met twee jaar vaste rente blijft gelijk. Bij de Verenigde Spaarbank en de Nutsspaarbank worden de hypotheken vanaf maandag 0,4 procent goedkoper en levensverzekeraar Vita verlaagt de tarieven met 0,2 procent.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is blij met de aankondigingen van de hypotheekverstrekkers, al zal het effect volgens een woordvoerder niet direct zichtbaar zijn. “De woningmarkt is een lange-termijnmarkt en ontwikkelingen sijpelen langzaam door”, aldus de NVM. “Een renteverlaging is zeker van invloed, maar de ontwikkeling van de inflatie en de lonen is minstens even belangrijk.”