Kosto: illegaal circuit bedreigt legale confectie

AMSTERDAM, 25 SEPT. Het aantal illegale werknemers in de confectie in Amsterdam is volgend jaar groter dan het aantal legale. Dit zei staatssecretaris Kosto van Justitie gisteren tijdens de opening van het nieuwe onderkomen van de Amsterdamse Vreemdelingenpolitie.

Volgens een woordvoerder van Justitie is het aantal illegale werknemers in clandestiene confectie-ateliers de afgelopen vijf jaar sterk gegroeid. In 1987 lag dat aantal nog rond de 3.000, volgens huidige schattingen is het aantal illegale werknemers bijna verdrievoudigd tot 8.000. De schatting is afkomstig van een Amsterdams onderzoeksteam, met deskundigen van de fiscale opsporingsdienst, het GAK en de politie.

Volgens Justitie is het punt bereikt dat de legale werkgelegenheid wordt bedreigd door het illegale circuit. Bij de Amsterdamse Kamer van Koophandel staan slechts 450 legale ateliers ingeschreven, maar in werkelijkheid zouden er in Amsterdam ongeveer 600 illegale naaiateliers zijn. De omzet van de illegale naaiateliers bedraagt volgens Justitie zo'n 420 miljoen gulden per jaar, terwijl de legale confectie-industrie 1,4 miljard gulden omzet.

Staatssecretaris Kosto kondigde gisteren een strengere aanpak aan van illegale ateliers. In de Tweede Kamer is een wetsontwerp in behandeling waarin de strafmaat van werkgevers die illegalen in dienst hebben aanzienlijk wordt verhoogd. Momenteel krijgen werkgevers alleen een boete. Het wetsontwerp moet leiden tot het opleggen van celstraf, aldus Justitie. In juli zijn de boetes voor werkgevers al fors verhoogd van 10.000 naar 25.000 gulden per illegale werknemer.