Kerkleiders in Serviëen Kroatiëvragen om bestand

LJUBLJANA, 25 SEPT. De Servische en Kroatische religieuze leiders hebben gisteren alle partijen in het voormalige Joegoslavië opgeroepen om een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in acht te nemen, alle gevangenen vrij te laten en de "etnische schoonmaak" te beëindigen, waarbij honderdduizenden mensen zijn verdreven.

De oproep werd gedaan door de patriarch van de Servische Orthodoxe kerk, Pavle, en de leider van de Kroatische katholieke, kardinaal Franjo Kuharic, die elkaar gisteren in Genève ontmoeten. Zij zeiden teleurgesteld te zijn omdat de religieuze leider van de moslims in Bosnië, Jakub Selimovski, wegens de gevechten in Sarajevo niet naar Genève kon reizen om aan de gesprekken deel te nemen. “Wij hopen dat de dramatische situatie in Bosnië snel zal veranderen, zodat hij in staat gesteld wordt aan onze ontmoetingen en gesprekken deel te nemen”, zo werd in een verklaring van de beide religieuze leiders gezegd.

In een uit zes punten bestaande oproep aan de “gelovigen, autoriteiten en de strijdende partijen” eisen zij verder de “mogelijkheid van een ongehinderd contact van christelijke en islamitische geestelijken met de gelovigen”. “Eensgezind en zonder voorbehoud veroordelen wij alle misdaden door wie dan ook begaan en welke religie de daders ook zeggen aan te hangen”, aldus de twee invloedrijke religieuze leiders.

De voorzitters van de Joegoslavische vredesconferentie, Cyrus Vance en Lord Owen, bezoeken vandaag de in noorden van Bosnië gelegen stad Banja Luka “om ter plaatse berichten te onderzoeken betreffende toenemende etnische spanningen, bomaanslagen en intimidatie” in deze door Serviërs gecontroleerde regio. De VN-woordvoerder Fred Eckhard zei gisteren dat de beide diplomaten Banja Luka bezoeken naar aanleiding van berichten over de verdrijving van moslims en Kroaten uit de regio. Vance en Owen ontmoeten in Banja Luka leiders van Serviërs en moslims en medewerkers van humanitaire organisaties. De leider van de Serviërs in Bosnië, Radovan Kardzic, zal vandaag eveneens naar Banja Luka reizen.

    • Theo Engelen