Italië vreest destabilisatie door groepen extremisten

ROME, 25 SEPT. Nadat voor de derde opeenvolgende dag vakbondsleiders met tomaten en ijzeren bouten zijn bekogeld, heeft het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken gisteren de politie opgeroepen alert te zijn tegen pogingen tot “destabilisatie en subversie” door extremistische groepen.

De ongemeen harde kritiek op vakbondsleiders en de pogingen hen het spreken onmogelijk te maken, zijn hier vergeleken met een berucht incident uit 1977, toen vakbondsleider Luciano Lama werd uitgejouwd door aanhangers van de Rode Brigades en andere links-extremistische groepen.

Bruno Trentin, als secretaris van de linkse vakbond CGIL Italiës belangrijkste vakbondsleider, zei dat de agitatie waarvan hij zelf dinsdag in Florence het slachtoffer is geworden, het werk is van een mengeling van “terroristen” en neo-stalinisten. Trentin werd met tomaten, eieren en bouten bekogeld. Hetzelfde gebeurde woensdag in Milaan en gisteren in Genua en Napels, ondanks de massale aanwezigheid van politie. De sprekers moesten met paraplu's en geïmproviseerde schilden van tassen en stukken karton worden beschermd.

Na deze incidenten heeft het ministerie van binnenlandse zaken een circulaire gestuurd naar alle politiebureaus om extra alert te zijn op pogingen tot “manipulatie” van de sociale onrust.

De regionale vakbondsmanifestaties zijn georganiseerd om te protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Daarbij zijn honderdduizend werknemers in actie gekomen, maar een deel van hen grijpt nu de kans aan om vooral te protesteren tegen het beleid van de bonden. Hoofdpunt van kritiek is het akkoord over de afschaffing van de automatische prijscompensatie dat in juli is bereikt. Veel vakbondsleden vrezen dat hierdoor hun koopkracht sterk achteruit gaat, terwijl zelfstandigen in hun ogen niet streng genoeg worden aangepakt in de bezuinigingsvoorstellen.

Een belangrijke motor achter de sociale agitatie is Communistische Heroprichting, een groep communisten die een eigen partij heeft opgericht toen de Italiaanse Communistische Partij haar naam veranderde. Woordvoerders van deze partij zeggen dat de drie vakcentrales de controle over hun leden kwijt zijn geraakt.

    • Marc Leijendekker