IATA-studie wijst op verdere toename passagiersvervoer

Het internationale vliegverkeer zal als gevolg van een economische opleving in de komende vier jaar met 7,4 procent per jaar toenemen, zo concludeert de internationale luchtvaartorganisatie IATA in een studie.

De studie, uitgevoerd in opdracht van de 207 aangesloten luchtvaartmaatschappijen, laat zien dat het aantal passagiers op internationale vluchten dit jaar zal toenemen tot 290 miljoen, 10,4 procent meer dan in 1991. “In 1996 zal het aantal passagiers op internationale vluchten 43 procent hoger liggen dan in 1991,” zei Eser. “Die prognose past aardig bij eerdere groeiramingen die uitgaan van een verdubbeling van het vliegverkeer in tien jaar.” In 1991 had de luchtvaartbranche te kampen met recessie en met de effecten van de Golfoorlog.

De groei van het vrachtvervoer via lijndiensten en chartervluchten zal volgens Eser kleiner zijn dan die bij het passagiersvervoer, waarmee een einde komt aan een tendens die in de jaren tachtig overheerste. De komende vier jaar zal het internationale luchtvrachtvervoer jaarlijks met 6,9 procent toenemen.