Grafiek: In het land waar de frisdrank is ...

Grafiek: In het land waar de frisdrank is uitgevonden, de Verenigde Staten, wordt nog steeds veruit het meeste frisdrank gedronken.

Vorig jaar dronk elke Amerikaan gemiddeld ruim 182 liter cola, sinas, cassis en dergelijke. In Nederland wordt veel minder frisdrank gedronken, ongeveer 73 liter per hoofd van de bevolking. In Europa drinken de Britten de meeste frisdrank, 113 liter per jaar. De markt in Nederland groeit, maar niet van harte. De voornaamste oorzaak van de groei in de afgelopen jaren was de invoering van de plastic anderhalf liter fles, aldus de Bond van Frisdrankfabrikanten. De fles is lichter dan de oude glazen één liter fles en door de grotere inhoud van de nieuwe fles wordt meer frisdrank verkocht. De Bond verwacht ook geen sterke groei in de consumptie van frisdranken in de komende jaren. Alleen de consumptie van sportdranken en dranken zoals ijsthee en ijskoffie zal waarschijnlijk nog sterk stijgen. De frisdrankverkopen hebben nauwelijks te lijden onder de toenemende populariteit van alcoholvrij bier. Alcoholvrij bier wordt gezien als een vervanger van bier en niet van frisdranken. Veruit de meest populaire frisdrank is cola. In de Verenigde Staten is 70 procent van de verkochte frisdranken cola, in Nederland en Spanje ligt dit rond de 44 procent.