Gebrek aan informatie treft beleggers DSM

Particuliere aandeelhouders DSM voelen op het moment in hun portemonnaie hoe vervelend is als je een kennisachterstand hebt. De beleggingswereld werd de afgelopen twee dagen in Heerlen uitgebreid ingelicht over de gang van zaken bij het chemieconcern - prompt daalde de koers van DSM fors. De grote buiten- en binnenlandse "eindbeleggers' verkochten gisteren en vandaag massaal hun stukken DSM.

De afgelopen weken was de koers van DSM steeds circa 100 gulden. Vanaf dinsdag (slot 100 gulden) tot vanmiddag 12.00 uur daalde de koers tot 92,80 gulden, een verlies van 7,2 procent. Handelaren menen dat veel beleggers nog wachten op een gunstig verkoopmoment - een lichte koersopleving - om hun stukken “te lozen”. Een verdere koersdaling van DSM is daarom waarschijnlijk.

Eerder dit jaar stelden de meeste effectenhuizen hun winsttaxatie voor DSM al naar beneden bij, maar handhaafden hun verwachting voor het dividend overanderd op acht gulden. Maar een onveranderd dividend, daar durven analisten nu niet meer hun hand voor in het vuur te steken.

De financiële experts van DSM lieten de verzamelde analisten gisteren weten dat het slotdividend - dat eind februari wordt gepubliceerd - onveranderd blijft, mits sprake is van “duidelijk positieve economische ontwikkelingen”. Ook een duidelijk lagere rente zou DSM helpen.

“DSM worstelt met een overminderde overcapaciteit in de basischemie”, aldus analist A. van Hilst van commissionair Amstgeld. DSM verwacht, zo bleek gisteren in Heerlen, dat de lagere bezetting ook nog in 1993 zal voortduren. De Duitse chemieconcerns Basf en Bayer lieten deze week soortgelijke geluiden horen.

Veel marktkenners waarschuwen dat de extra capaciteit in de petrochemie, vooral in het Verre Oosten, een prijsstijging minder waarschijnlijk maakt, zelfs wanneer de vraag weer aantrekt.

“De druk op de marges blijft aanhouden”, zegt Van Hilst. Hij acht de kans op een dividendverlaging “zeer groot”, hoewel DSM financieel gezien de zaken goed op orde heeft.

De koers van Akzo, dat beter is vertegenwoordigd in gunstige sectoren als farmacie en "speciality chemicals', moest vanmorgen licht terug. Akzo heeft minder last van de felle concurrentie tussen de chemieconcern, die leidt tot lagere verkoopprijzen.