Franc houdt stand ondanks aanvallen

AMSTERDAM, 25 SEPT. De centrale banken van Duitsland en Frankrijk zijn er gisteren en vanochtend opnieuw in geslaagd de speculatie op de valutamarkten tegen de Franse franc in te dammen. De handel op de valutamarkten was vanochtend kalm, hoewel er nog beperkte steunaankopen van francs door de Banque de France en de Bundesbank werden gesignaleerd. De Franse munt stond tegen het middaguur met een koers van 33,16 cent op veilige afstand van de ondergrens van het Europese Monetaire Stelsel (EMS).

Ook rond de overige EMS-munteenheden bleef het rustig. De Portugese escudo, het Ierse punt en de peseta noteerden iets boven de EMS-ondergrens. De gulden, de mark en de Belgisch/Luxemburgse frank waren onveranderd sterk.

De Italiaanse lire, die tijdelijk geen deel uitmaakt van het EMS, liet een beperkte koersdaling zien tot 1,3310 gulden per duizend, een fractie lager dan gisteren. Het pond sterling moest weer een stap terug. In de ochtend stond de Britse munt op 2,84 gulden tegenover bijna 2,86 gulden gisteren. In de valutahandel wordt een verdere verlaging van de Britse rentetarieven niet uitgesloten. De dollar moest het stellen met een lagere koers. Tegen het middaguur werd in Amsterdam een koers opgegeven van 1,6680 gulden. Donderdag stond de dollar aan het eind van de handel op 1,6765 gulden.

De beperkingen van het kapitaalverkeer die Spanje, Ierland en ook Portugal gisteren en woensdag doorvoerden om speculatie op de valutamarkt tegen te gaan, zijn in overeenstemming met het recht van de Europese Gemeenschap, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie vanochtend. Gisteren werd nog ieder commentaar geweigerd.