Foto: Manon Rheaume is de eerste vrouw die is ...

Foto: Manon Rheaume is de eerste vrouw die is doorgedrongen tot de Amerikaanse National Hockey League (NHL), de professionele ijshockeycompetitie.

De 20-jarige Canadese speelde deze week een demonstratiewedstrijd voor het team van de Tampa Bay Lightning in Florida in de Verenigde Staten. De doelvrouwe kreeg in twintig minuten speeltijd negen schoten te verwerken. Ze stopte er zeven. De tegenstander, de St. Louis Blues, testte de speelster al in de eerste 48 seconden van de wedstrijd met drie zoevende schoten. Daar had ze geen problemen mee. Na twee minuten kwamen de "Blues' op voorsprong door een schuiver die op kniehoogte tussen haar benen doorging.

Aan het einde van de eerste periode pakte ze een schot met haar handschoen, waarna ze een 14-seconde durende staande ovatie van het thuispubliek (ruim 8000 toeschouwers) in ontvangst mocht nemen. In de eerste periode bleef de stand 2-2. Rheaume had bewezen dat een vrouw kon spelen, en kon presteren, tegen de mannen van de NHL. Haar enige concessie aan haar sexe was het gebruik van een aparte kleedkamer.

De 1.68 meter lange Rheaume hoopt op een plaats in het reserve-team van de club uit Tampa. “Een goalie moet de puck tegenhouden. Het maakt niet uit of het een man of vrouw is. Ik ben hier om ervaring op te doen en omdat ik het leuk vind”, zei ze na afloop. Een official van Tampa verklaarde dat ze zeker een tweede kans zou krijgen. “Ze speelde uitstekend, zeker gezien de grote hoeveelheid publiciteit die het haar moeilijk maakte.” (Foto AP)