Foto: LIMA - Abimael Guzmán, de gevangen leider ...

Foto: LIMA - Abimael Guzmán, de gevangen leider van de Peruaanse guerrillabeweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad'), heeft gisteren verklaard dat zijn arrestatie geen einde zal maken aan het geweld in Peru en dat de “het volk uiteindelijk de overwinning zal behalen”.

Gekleed in een klassiek, zwart-wit gestreept boevenkostuum werd Guzmán (57) gisteren aan de pers getoond in een kooi, die was opgesteld op de binnenplaats van een politiebureau. “Sommigen beschouwen mijn arrestatie als een belangrijke nederlaag. Laat ze maar dromen”, aldus Guzmán, die de maoïstische beweging twaalf jaar lang heeft geleid, tot zijn arrestatie twee weken geleden. “Het is niet meer dan een bocht in de snelweg.” In die tijd zijn 25.000 mensen bij het terroristisch geweld gedood. In de stad Ayacucho in de Andes, bakermat van Sendero, kwam het openbaar vervoer tot stilstand en werden winkels gesloten, nadat Sendero had gedreigd met aanslagen. In de stad werden enkele bommen tot ontploffing gebracht en op heuvels rondom de stad werden rode vlaggen gehesen. (AFP)