F. Marijnen directeur van Schouwburg in Brussel

BRUSSEL, 25 SEPT. De Belgische toneelregisseur Franz Marijnen (1943), op dit moment werkzaam bij het Noord Nederlands Toneel in Groningen, wordt directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Dat heeft een medewerker van het Noord Nederlands Toneel vanmorgen bevestigd.

Volgens een woordvoerster van de Vlaamse Schouwburg is de benoeming nog niet helemaal rond. Er wordt nog gewerkt aan een contract en er moet nog een financieel en artistiek beleidsplan worden goedgekeurd. Zij verwachtte echter op zeer korte termijn een definitieve beslissing. Marijnen heeft volgens de woordvoerster niet zelf gesolliciteerd, maar is aangezocht door de raad van bestuur om de leiding van het theater op zich te nemen. Hij krijgt de functie van intendant en zal zowel het artistieke als het zakelijke beleid voeren. Voorheen was die functie verdeeld over een artistiek én een financieel directeur. De schouwburg heeft een vast gezelschap van ongeveer vijftien acteurs. Vorig jaar regisseerde Marijnen nog Tsjechovs Drie Zusters voor dit gezelschap.

Marijnen is meer dan 25 jaar actief als regisseur en werkte ook veel in Nederland. Hij studeerde regie in België, was geruime tijd speldocent aan Amerikaanse universiteiten, maakte internationale tournees met zijn groep Camera Obscura en was van 1977 tot 1983 artistiek leider van het RO Theater in Rotterdam, waar hij een reeks gedurfde voorstellingen maakte. Daarna werkte op verschillende plaatsen in onder meer Duitsland, België en Nederland. Voor de Nederlandse Opera regisseerde hij onder andere Wagners Der Fliegende Holländer.