De langzame pannekoek

Zie jij wat deze man aan het doen is? Misschien moeten we eerst even naar zijn kleding kijken. Het is een keurig heertje met die puntboord en knijpbril. Er zit zelfs een parel op zijn das. Hij moet wel erg ijdel zijn: zijn mantel aan de kapstok past volmaakt bij zijn vest en broek.

Zo iemand wil geen vieze handen krijgen. Daarom heeft hij ook deze machine ontworpen. Niets komt in aanraking met zijn vingers. Zelfs de bus die iets op het voedsel strooit hoeft hij niet vast te houden. Toch lijkt die het zwakste onderdeel van het apparaat. Hoe kan de man de bus goed laten kantelen zodat het strooisel op de juiste plek terecht komt?

Een andere vraag: gaat het ook werkelijk sneller? Je ziet wat hij klaarmaakt. Zou het op de gewone manier niet veel vlugger gaan?

Een machine wordt altijd ontworpen om tijd te winnen. Hier gebeurt het omgekeerde. Voor een gerecht dat je in een wip klaarmaakt heeft het heertje een ingewikkeld apparaat verzonnen. Het duurt alleen maar langer.

Zou hij ermee door zijn gegaan?

Ja, in zijn huis wemelt het van de grote en kleine apparaten. Stel je zelf voor hoe deze man een lucifer aansteekt, zijn schoenen poetst, zijn bed opmaakt, de kat voert, de planten water geeft en zijn brood smeert.

Prachtige machientjes zijn het. Maar wat gaat alles langzaam. reken maar eens uit hoe lang het duurt voordat het heertje met een van die machines zijn veters heeft vastgemaakt.

Hij moet heel rijk zijn.

    • K. Schippers