Cabaretier Boon durft geen grappen te maken

Voorstelling: Sjampoo in de ruimte, door Marcel Boon. Gezien: 23/9 in Klein Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 26/9, daarna elders.

Hij komt op en begint zonder omhaal over een aantal misstanden in de wereld, zoals Joegoslavië en RTL4. En al meteen schept de debuterende cabaretier Marcel Boon de samenzweerderige sfeer die in zijn genre van levensbelang is - een onderonsje van hem en het publiek tegen de boze buitenwereld. Hij doet dat op een enigszins verontschuldigende toon, met een bijna binnensmondse intonatie en met het hoofd tussen hoge schouders, alsof hij al die grapjes eigenlijk niet zo goed durft te maken. Ze zijn ook lang nog niet allemaal raak. Maar dwars door die ogenschijnlijke bescheidenheid is een nieuw talent te zien.

Marcel Boon, twee jaar geleden winnaar van het Leids Cabaretfestival, vertelt sprookjesachtige verhalen, steekt aardige conférences af en zingt een paar ongepolijste liedjes. Hij doet, door zijn schutterigheid en zijn onschuldige gezicht, enigszins aan Herman Finkers denken, maar zijn grappen zijn meestal cabaretesker en van zijn Groningse tongval maakt hij geen gebruik. Zijn afkomst blijkt alleen als hij een praatje houdt over een huis-aan-huiskrant als het Harener Weekblad - een moment waarop hij de voorstelling zonder opzienbarend tekstmateriaal toch gaande weet te houden. Er zijn wel meer van die momenten; hij weet dan bijna niets meer te zeggen en blijft desondanks, net nog, overeind.

Het beste daarvan ontstond woensdagavond ter plekke, toen er tijdens één van zijn nummers een vlieg voorbijvloog en Marcel Boon daar prompt een komisch stukje stil spel van maakte. Spijtig merkte hij op dat zo'n incident nooit een vast onderdeel van de voorstelling zal kunnen zijn. Maar wie zo alert is als hij, zal ook op andere onverwachte gebeurtenissen snel en effectief kunnen reageren. Dat is voor een cabaretier een uiterst waardevolle eigenschap.

    • Henk van Gelder