Ballast Nedam voorlopig niet los van Britse moeder

ROTTERDAM, 25 SEPT. Het Nederlandse bouw- en baggerconcern Ballast Nedam (omzet 2,6 miljard gulden) wordt voorlopig niet losgemaakt van het moederconcern British Aerospace (BAe) voor een gang naar de beurs.

Ballast wil de komende twee jaar eerst orde op zaken stellen in eigen huis en een gunstiger beursklimaat afwachten.“Ballast Nedam moet een interessant bedrijf worden voor beleggers en daarvoor moet het bedrijf in balans worden gebracht”, zegt een woordvoerder van Ballast die de term "reorganisatie' te zwaar vindt. “Het gaat om mogelijke verschuivingen, die nodig zijn nu de marktontwikkelingen de vraag opwerpen of je bepaalde opdrachten wel of niet krijgt”. Ballast denkt twee jaar nodig te hebben voor de gezondmaking het bedrijf en komt volgend jaar met een ondernemingsplan. Volgens Ballast heeft de beursgang geen haast. “De druk is van de ketel. BAe staat niet te trappelen om Ballast te verzelfstandigen”, zegt de woordvoerder. De Bouw- en Houtbond FNV was niet voor commentaar bereikbaar.

Deze zomer liet de raad van bestuur van Ballast aan het personeel weten dat er gestudeerd werd op een verzelfstandiging van de bouwonderneming. Al jaren wordt daarover gespeculeerd, omdat moederconcern BAe (vliegtuigen, auto's en defensie-apparatuur) al een tijdje in de problemen zit en is begonnen met een reorganisatie. BAe kondigde begin deze week aan nog eens 3.000 banen te schrappen. Deze reductie komt bovenop de vermindering van 4.500 arbeidsplaatsen die begin dit jaar werd bekendgemaakt. BAe kampt sind vorig jaar met verliezen.

Onlangs werd bekend dat Ballast 80 mensen moet ontslaan bij een groot project in Saoedi-Arabië, waaraan ook BAe werkt. Door de recessie hebben de bouwondernemingen het moeilijk en kijken volgens Ballast "van dag tot dag'. In Groot-Brittannië waar Ballast actief is, liggen de bouwactiviteiten nagenoeg stil. Ook in Nederland loopt de vraag terug, reden waarom HBG-topman N. de Ronde Bresser onlangs een terugslag in de resultaten op de binnenlandse markt voorspelde.