VNG houdt vast aan gemeentelijke legitimatiekaart

DEN HAAG, 24 SEPT. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten houdt onverkort vast aan de uitgifte van een gemeentelijke legitimatiekaart per 1 januari l993.

De organisatie meent dat de kaart op termijn ook kan worden gebruikt als nationaal identiteitsbewijs. De VNG heeft dit vandaag in een brief laten weten aan de Tweede Kamer. Staatssecretaris De Graaf (binnenlandse zaken) noemde invoering van de kaart als nationaal identiteitsbewijs eerder deze week "riskant'. De landsadvocaat had haar gewaarschuwd voor schadeclaims omdat de Europese aanbestedingsregels niet zijn gehanteerd. De VNG heeft de opdracht voor de produktie van de legitimatiekaart toegekend aan Joh. Enschedé in Haarlem. In een brief aan de Tweede kamer wijst de VNG erop dat zij bereid is een tweede aanbesteding te doen als de rijksoverheid de gemeentelijke kaart ook wil gebruiken als nationaal identiteitsbewijs en als Europese reiskaart. De VNG verzet zich tegen de gezamenlijke aanbesteding waar het rijk op aandringt.