Veel beroemde jazzmusici in 1000 maal TROS Sesjun

Duizendste uitzending TROS Sesjun, Radio 3, 21.04-24.00 u. met om 21.00u. The Houdini's, 22.00u. Het Metropole Orkest en 23.00u. The Concord All Stars.

De radio is voor de verspreiding van de jazzmuziek van groot belang geweest, zeker toen de grammofoonplaat nog kostbaar was. Het Duke Ellington orkest werd eind jaren twintig beroemd door de dagelijkse uitzendingen vanuit The Cotton Club, die nationwide werden uitgezonden door CBS. De bebop uit de jaren 40 kwam verder dan de New Yorkse 52e Straat door de studio-uitzendingen van de WOR en die uit clubs als de Royal Roost, Cafe Society, Birdland en Billy Berg's in Hollywood.

Wat Nederland betreft is 9 april 1960 een historische datum: het Miles Davis Quintet voor de VARA-radio, vanuit de Kurzaal in Scheveningen. Menigeen zal zich de solo's van saxofonist John Coltrane daarbij nog herinneren; bijna iedereen vond ze lelijk en te lang maar er was niets aan te doen omdat de uitzending "live' was. Dat een directe radio-uitzending van een jazzconcert niet meer zoals destijds een unicum is, dankt Nederland vooral aan het programma TROS Sesjun dat vanavond zijn duizendste uitzending beleeft. Vanaf 17 mei 1973 hebben producer Dick De Winter en presentator Cees Schrama elke donderdagavond een uur "live' jazz laten horen, in de zomer in "ingeblikte' vorm maar meestal rechtstreeks. En niet van de minste musici zo blijkt bij een blik op de lijst van degenen die in die bijna twintig jaar voor TROS Sesjun opgetreden hebben. Bill Evans, Dave Brubeck, Lionel Hampton, Milt Jackson en Dizzy Gillespie. Gitarist Pat Metheny, al in 1976. Grote saxofonisten als Gene Ammons, Dexter Gordon, Gerry Mulligan, Illinois Jacquet, Arnett Cobb en Stan Getz. Vocalist Bobby McFerrin in 1982 al en ook de zangeressen Carmen McRae, Betty Carter en Sarah Vaughan, "een lastig mens' volgens Dick de Winter. Haar evenknie Ella Fitzgerald heeft hij helaas nooit kunnen krijgen, gewoon omdat ze te duur was. Ella met Oscar Peterson, dat is voor De Winter een niet vervulde "wensdroom', terwijl ook Count Basie "wel leuk' zou zijn geweest. Voor het overige is hij dik tevreden, al schroomt hij niet toe te geven dat niet alles altijd fantastisch was. Hij memoreert een "rampzalig' concert van bluesartiest Junior Wells in mei van dit jaar. “Dan zou je om elf uur het liefst de knop dicht zetten”. De Winter ligt er gelukkig niet wakker van, evenmin van het feit dat Sesjun per 8 oktober in verband met de "zenderkleuring' naar Radio 2 verhuist. “Een centimeter naar links of naar rechts, het belangrijkste is dat het blijft bestaan.”

    • Frans van Leeuwen