Statiegeld op afvalstoffen

DEN HAAG, 24 SEPT. Minister Alders (milieu) komt nog dit jaar met een statiegeldsysteem op batterijen, autowrakken, autobanden en afgewerkte olie.

Het ministerie van VROM bereidt ook statiegeldregelingen voor op koelkasten, wasmachines, radio's, televisietoestellen, papier en dergelijke. Alders heeft dit gisteren gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over afvalstoffen. De hoogte van het statiegeld op auto's mag de branche zelf vaststellen. De TU Twente heeft het statiegeld op auto's op 250 gulden becijferd. Gemeenten die problemen hebben met de gescheiden inzameling van groente- fruit- en tuinafval moeten zich aan de verplichte invoeringsdatum van 1 januari 1994 houden. Alders wees erop dat gemeenten voor probleemwijken een tijdelijke ontheffing kunnen aanvragen.