Shell dicht bij akkoord over miljardenproject in China

ROTTERDAM, 24 SEPT. De Koninklijke/ Shell Groep maakt belangrijke voortgang met haar plan voor een miljardenproject voor olieraffinage en petrochemie in China. Dit zeggen goed geïnformeerde bronnen, over het overleg dat momenteel op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag gaande is tussen een hoge Chinese delegatie en specialisten van de Nederlands-Britse oliemaatschappij.

Het concern wil zelf geen commentaar geven tot volledige overeenstemming met de Chinese autoriteiten is bereikt, maar in het overleg is gebleken dat de Chinese technici zeer tevreden zijn over de Shell-voorstellen. Deze zijn gebaseerd op een kostbare haalbaarheidsstudie, waarvoor de Chinese ministerraad begin vorig jaar toestemming verleende.

De bedoeling is dat Shell met vier Chinese maatschappijen een samenwerkingsovereenkomst aangaat voor de bouw en bedrijfsvoering van een olieraffinage- en petrochemisch complex ter waarde van zeker 2,5 miljard dollar. Het project krijgt de naam Nanhai en wordt gevestigd bij Huizhou in de zuidelijke, dichtbevolkte provincie Guangdong, waar de komende jaren een sterke economische expnasie wordt verwacht.

Volgens de aanvankelijke plannen die Shell vorig jaar bekendmaakte zouden de raffinaderijen een verwerkingscapaciteit van 5 miljoen ton olie per jaar krijgen. Verder is de bouw van een grote etheenkraakinstallatie voorzien, die 450.000 ton van deze grondstof voor de kunststofindustrie per jaar kan produceren.

Shell krijgt een belang van 50 procent in het complex; de andere helft wordt eigendom van de vier Chinese bedrijven en de provinciale overheid van Guangdong. Begin 1989 tekenden de partijen een beginselverklaring ("letter of intent'). Het nieuwe complex moet de provincie Guangdong en andere delen van de Volksrepubliek voorzien van brandstoffen en chemische basisprodukten. Het Chinese streven om een krachtige impuls te geven aan de industrie en de agrarische sector te moderniseren heeft geleid tot een grote binnenlandse vraag naar deze produkten, maar Shell voorziet ook dat een deel van de produktie kan worden geëxporteerd.