Rusland legt handel met Oekraïne stil

WASHINGTON, 24 SEPT. Rusland heeft gisteren de handel met Oekraïne stilgelegd wegens een geschil over achterstallige betalingen. De president van de Russische centrale bank, Viktor Gerasjtsjenko, accepteert geen Oekraïense betalingen meer. Dat heeft zijn ambtgenoot Vadim Hetman uit Oekraïne in Washington verklaard.

Een akkoord tussen de twee grootste voormalige Sovjet-republieken, dat sinds 10 september de handelsbetalingen regelde voor zolang de wederzijdse schulden nog niet vereffend waren, is geannuleerd door de Russische regering. Hetman: “Deze stap draagt niet bij tot stabilisering van de financiële situatie.”

De annulering door Rusland van het verdrag zou zijn afgedwongen door president Boris Jeltsin. De hervormingsgezinde Russische premier Jegor Gaidar was vanaf het begin al tegen het akkoord, omdat het de inspanningen van Moskou om de monetaire politiek te verkrappen, teniet zou doen. Terugbetalingen door Oekraïne in steeds waardelozer Oekraïense roebels zou te veel inflatie met zich meebrengen. Moskou ergert zich al lang aan het beleid van Oekraïne, dat door enorme kredietverstrekking aan staatsbedrijven de waarde van de roebel en het monetaire beleid van Moskou ondermijnt.

Volgens de Oekraïense onderminister van Financiën Viktor Ilin kan de Russische stap leiden tot veel faillissementen en een ineenstorting van de handel tussen Rusland en de Oekraïne. Bovendien wordt Oekraïne aangespoord de roebelzone te verlaten en een eigen valuta in te voeren.

Over de schuldenbalans tussen de twee staten bestaat verschil van mening. Volgens Hetman heeft de Oekraïne 360 miljard roebel tegoed van Russische afnemers en staan Oekraïners voor zestig miljard roebel bij Rusland in het krijt. Russische autoriteiten beweren echter een positieve balans met Oekraïne te hebben. Hetman erkende dat er geen statistieken bestaan om een van de beweringen te onderbouwen. (AP)