Rob Out legt functie neer en eist een afkoopsom

HILVERSUM, 24 SEPT. Rob Out, directeur media van omroep Veronica, heeft gisteren zijn functie neergelegd en eist een afkoopsom van vijf miljoen gulden. P. de Jager, nu nog president-directeur van het Veronica-omroepblad, zal volgens Out per 1 januari vertrekken. Radiodirecteur L. Harding, begin deze maand geschorst wegens zijn betrokkenheid bij een nieuwe commerciële radio-omroep, vertrok vorige week na overeenstemming te hebben bereikt over een "gouden handdruk'.

Out zei vandaag dat zijn ontslag verder “een zaak voor de advocaten is”. Zijn afscheid was “zonder bitterheid”, al verbaasde hij zich erover “veel mensen binnen de omroep kennelijk zijn vergeten dat Veronica onze schepping is.” Out beroept zich verder op een contract dat in 1983 zou zijn ondertekend door de toenmalige voorzitter mr. W.J.M. Bordewijk en de huidige penningmeester G. van Essen. Daarin zou zijn vastgelegd dat Out bij zijn vertrek recht had op vijf miljoen gulden en dat De Jager een iets lager bedrag zou ontvangen. Het contract zou tot het jaar 2000 geldig zijn.

In april was Out al teruggetreden als algemeen directeur van Veronica, nadat een rapport van onderzoeksbureau KPMG zware kritiek op zijn manangement bleek te bevatten. Out werd daarna "media-directeur', maar die functie bleek voornamelijk adviserend en ceremonieel. In dezelfde maand raakte Out ook in een conflict met J. Daalmeijer, Veronica's directeur televisie, over de toekomst van de omroep. Out wilde een "compacte omroep', die zoveel mogelijk programma's uitbesteedde, Daalmeijer een omroep met voldoende personeel om programma's in eigen huis te maken.

Begin deze maand werd directeur radio L. Harding geschorst wegens zijn bemoeienis met een nieuwe commerciële radio-omroep. Out en Harding zochten daarop de publiciteit met een oproep aan de Verenigingsraad, het hoogste orgaan binnen de omroep, om in verzet te komen tegen de huidige leiding. Die zou “een coup” tegen Out beramen en een “Veronica-vreemde” vergadercultuur hebben geïntroduceerd. “Die campagne als een nachtkaars uitgegaan”, aldus een woordvoerder van Veronica vandaag. Volgens hem hebben noch Out, noch zijn advocaat tot dusver contact opgenomen met de omroep.