Porsche topman Arno Bohn stapt op

Bij de aangeslagen autofabrikant Porsche is de bom in de bestuurskamer toch gebarsten.

De huidige bestuursvoorzitter, Arno Bohn, zal eind september Porsche verlaten wegens “verschillen over de te voeren bedrijfspolitiek”. Bohn, die het veld na ruim tweeënhalf jaar moet ruimen, had een arbeidscontract tot eind 1995. Zijn opvolger wordt Wendelin Wiedeking.

Met de benoeming van Wiedeking is een eind gekomen aan de ruzie tussen de eigenaar-families Porsche en Piech, en Bohn. Uit onvrede met zijn beleid wilden de families hem begin dit jaar de laan uit sturen. De grootaandeelhouders hadden een andere kandidaat op het oog. Porsche en Piech wilden oorspronkelijk Wolfgang Reitzle, hoofd van de ontwikkelingsafdeling bij BMW, als nieuwe topman. De crisis werd echter bezworen en Bohn mocht bestuursvoorzitter blijven.

Porsche heeft het moeilijk doordat de recessie in belangrijke afzetmarkten zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de verkoop van de dure sportwagens liet instorten. Daarnaast heeft Porsche last van de concurrentie van de goedkopere Japanse sportwagens. Begin dit jaar verkondigde Bohn nog dat de omzet in het boekjaar 1991/92, dat eind juli is afgesloten, zou dalen van 3,1 miljard mark naar 2,5 miljard mark. De produktie werd teruggebracht van 25.550 naar 23.200 wagens.