Paal en lat redden Polen tegen Turkije

ROTTERDAM, 24 SEPT. Een andere kanshebber in Nederlands kwalificatiegroep, Polen, heeft met het nodige geluk zijn eerste wedstrijd gewonnen. In Poznan werd het 1-0 tegen Turkije. De bezoekers waren in de slotfase dicht bij de gelijkmaker. Spits Hakan kopte vijf minuten voor tijd een hoekschop op de binnenkant van de paal en Szewczyk schopte de bal daarna van de lijn. Voor de rust had de Turkse verdediger Recep al op de paal geschoten.

Polen, dat niet goed speelde, had met name in de eerste helft ook een paar hele goede kansen. Eén daarvan werd in de 33ste minuut met een droge knal door Tomasz Waldoch benut. Andrzej Juskowiak, speler van het door Bobby Robson getrainde Sporting Lissabon, raakte de paal. Hij was één van de drie spelers in de Poolse ploeg die tot de olympische selectie behoorden. De Polen verloren in Barcelona de finale van Spanje.

Turkije beëindigde de wedstrijd met tien man. Vijf minuten voor tijd werd Bülent van het veld gedragen met een zware knieblessure. Bondscoach Sepp Piontek, een Deen, had toen zijn twee wisselmogelijkheden al verbruikt. De belangstelling voor de eerste wedstrijd van Polen was niet erg groot. Er keken in het stadion slechts 10.000 toeschouwers toe.

Het WK-kwalificatietoernooi voor Europees kampioen Denemarken verloopt tot nu toe uiterst moeizaam. Na het 0-0 gelijkspel tegen Letland eindigde het duel in en tegen Litouwen in dezelfde stand. De Denen waren in Vilnius weliswaar oppermachtig, maar wisten nauwelijks kansen te creëeren. De beste, een strafschop, werd in de 56ste minuut door Kim Christofte gemist. Doelman Valdemeras Martinkenas stopte de bal.