Minister Costa Rica gegijzeld

TEGUCIGALPA, 24 SEPT. Een Hondurese rebel heeft gisteren in Costa Rica drie hoge functionarissen gegijzeld en per vliegtuig naar het naburige Honduras ontvoerd. De gijzelaars zijn de minister voor veiligheidszaken van Costa Rica, Luis Fishman, de Hondurese bisschop Luis Alfonso Santos en overste van de politie. De Mexicaanse ambassadeur, Carmen Moreno, die aanvankelijk ook werd gegijzeld, liet hij vrij.

De ontvoerder zou Orlando Ordoñez Bétancourt (33) zijn, een ex-lid van de kleine linkse Cinchonero-beweging - ook bekend als het Volksbevrijdingsfront van Honduras (MPL) - die zich verantwoordelijk heeft gesteld voor een aanslag op Amerikaanse mariniers in 1988. Ordoñez gijzelde de vier tijdens mysterieuze onderhandelingen in de Costa-Ricaanse hoofdstad San José, waarover Costa Rica weigert nadere mededelingen te doen. Fishman (47), de "minister van defensie' van Costa Rica, dat geen leger heeft, leidt een offensief tegen de drughandel. De autoriteiten weigeren te zeggen of de onderhandelingen daarmee te maken hebben.

Ordoñez reed met de vier naar het vliegveld, waar hij de piloten van een tweemotorig vliegtuigje dwong naar de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa te vliegen. Daar zijn onderhandelingen begonnen. Volgens onbevestigde berichten zouden de bisschop en de politiefunctionaris inmiddels zijn vrijgelaten. Ordoñez leefde sinds 1989 in Costa Rica en was kortgeleden vrijgelaten op borgtocht, na beschuldigd te zijn van verkrachting. Hij zou immuniteit gevraagd hebben en eisen dat zijn broer, die in een Hondurese cel zit, wordt vrijgelaten. (AP, Reuter)