Kiwiboeren hebben met crisis te maken

WELLINGTON, 24 SEPT. De Nieuwzeelandse kiwifruitboeren hebben te maken met een ernstige crisis. De enige verkoper aan het buitenland, de Kiwifruit Marketing Board heeft aangekondigd dat de uitbetaling per kistje van 3,2 kilo aan de boeren dit jaar niet hoger zal zijn dan 3,80 gulden. Vorige jaar leverde dezelfde hoeveelheid van de harige kruisbes nog 5,00 gulden op. “Vanwege de bedrukte staat van de markt is het mogelijk dat zelfs die uitbetaling moeilijk te behalen zal zijn”, aldus de voorzitter van de Board, Bruce Honeybone.

De oorzaken van de crisis zijn voor een deel cyclisch, omdat er dit jaar een mondiaal overaanbod is van diverse soorten vers fruit. Het snel groeiende aanbod van concurrerende kiwi's uit Chili, Frankrijk en Italië geeft de huidige crisis ook structurele kenmerken.

De kiwi-uitvoer uit Chili is in de laatste vier jaar bij voorbeeld verviervoudigd. Italië heeft nu Nieuw-Zeeland, dat een pionier was in de commerciële teelt van de vrucht, gepasseerd als belangrijkste bron in Duitsland. Hoewel het Italiaanse fruit de exotische waarde van de kiwi's in Europa heeft doen dalen, concurreren de Italiaanse en Nieuwzeelandse producenten niet onmiddellijk met elkaar vanwege de tegengestelde seizoenen. Een andere belangrijke consument op het Noordelijk Halfrond, Japan, produceert nu overigens ook zelf meer kiwi's dan dat het uit Nieuw-Zeeland invoert.

De Chileense kiwi's zorgen echter voor de meeste schade, omdat zij in mei een aantal weken voor de Nieuwzeelandse vruchten in de Amerikaanse en Europese supermarkten verschijnen. Daardoor kunnen de Chilenen hoge prijzen voor hun eerste fruit incasseren. Wanneer de Nieuwzeelandse oogst aan de kade ligt, heeft de hoofdopbrengst uit Chili de marktprijs in Europa en Noord-Amerika inmiddels fiks doen dalen.

Vanwege de lage exportprijzen wordt een deel van de recordoogst in Nieuw-Zeeland dit jaar niet uitgevoerd. De mindere kwaliteit wordt aan varkens gevoerd, omdat de Nieuwzeelandse thuismarkt volledig is verzadigd. Normaal gesproken wordt slechts een procent van de produktie in Nieuw-Zeeland zelf afgezet.

De tegenslag voor de Nieuwzeelandse kiwiboeren wordt dit jaar op 100 miljoen gulden geraamd. Die schade zal vooral in de Bay of Plenty, waar tweederde deel van de teelt is geconcentreerd, hard aankomen. Boerenbelangenorganisaties vrezen het faillissement van sommige telers, omdat zij de hoge vaste lasten van deze kapitaalintensieve bedrijfstak in het komende jaar niet kunnen opbrengen. Intussen probeert Nieuw-Zeeland, samen met andere kiwiproducenten verenigd in de Internationale Kiwifruit Organisatie (IKO) de marktmoeilijkheden op te lossen. De mogelijkheden om de structurele aspecten van de crisis op te lossen lijken echter zeer beperkt.

    • Hans van Kregten