Japanse munt bereikt hoogtepunt ten opzichte van dollar; Yen vluchthaven valutahandel

TOKIO, 24 SEPT. De yen profiteert van het tumult op de Europese valutamarkten en van onzekerheid over Amerika's economie en politiek. De Japanse munt dient als een vluchthaven voor de valutahandel. Vanochtend bereikte de yen de hoogste koers ten opzichte van de dollar sinds de invoering van de moderne wisselkoersen in Japan aan het eind van de jaren veertig.

De dollar opende vanochtend in Tokio op een diepterecord van 119,90 yen. Later trok de dollar wat aan om op 120,25 yen te sluiten, vier yen lager dan de koers van maandag. Het vorige historische record - 120,45 - dateert van 4 januari 1988.

In de afgelopen dagen heeft de dollar in Tokio, New York en Londen flink moeten prijsgeven en verliest zelfs de D-mark terrein aan de yen.

Analisten verwachten dat de yen verder zal stijgen en de dollar zal tuimelen naar 117,50 en mogelijk verder naar 115 yen.

De stijging weerspiegelt Japans relatieve economische macht, zei een analist vandaag, niet de stand van Japans conjunctuur, die zwak is. In de wereldrangorde staat volgens hem nu de yen bovenaan, gevolgd door de D-mark en dan pas de dollar.

Japans monetaire autoriteiten maken zich ongerust over de opmars van de yen. “Het gaat te snel”, zei minister van financiën, Tsutomu Hata, gisteren in Washington, en bronnen op het ministerie van financiën in Tokio herhaalden dat vandaag. Hata noemde - aldus het Japanse persbureau Kyodo - de stijging “speculatief” en een “tijdelijk verschijnsel”. Een woordvoerder van de Bank van Japan zei vandaag dat het ongewenst is dat de dollar op één dag met twee of drie yen fluctueert.

De beurs van Tokio profiteerde van de stijging van de yen. De Nikkei steeg met vandaag met 1,79 procent, omdat beleggers verwachten dat de sterke yen de centrale bank zal doen besluiten de rente alsnog verder te verlagen. En een lagere rente maakt beleggen in aandelen lucratiever. Daar staat tegenover dat een harde yen exporteurs in de problemen brengt, doordat hun produkten duurder worden op de wereldmarkten. Volgens sommige analisten ligt hun "break even point' op 125 yen en, als de dollar op rond 120 yen blijft staan, verliezen de meeste fabrikanten op hun export.

Toen de yen in de tweede helft van de jaren tachtig fors steeg na het zogeheten "Plaza-akkoord', waarbij met name Amerika krachtig bij Tokio aandrong op een aanzienlijke appreciatie van de yen, kwamen de Japanse exporteurs ook in moeilijkheden. Maar een fors stimuleringsprogramma van de regering ging dat tegen en Japans export bloeide daarop als nooit tevoren. Het verschil met nu is echter dat de Japanse conjunctuur al zwak staat en de stijging van de yen extra ongelegen komt.

    • Paul Friese