Hervorming leger Suriname kost tijd

DEN HAAG, 24 SEPT. “Het Surinaamse leger neemt nog niet de plaats in die het in een democratische staat zou moeten hebben.” Dat zei de Surinaamse minister Gilds (defensie) gisteren na twee dagen van overleg met zijn collega Ter Beek over herstructurering van het Surinaamse ministerie van defensie en het leger.

“Je kunt de situatie ook niet van de ene op de andere dag veranderen. Dan creëer je alleen maar nieuwe problemen”, aldus de minister. De herstructurering is nodig, omdat de positie van het leger de laatste jaren is veranderd. Gilds: “Voor 1987 had het leger acht jaar lang regeermacht. In '87 waren er verkiezingen en kwam er een democratisch bewind. In 1990 nam het leger de macht weer over.” De politieke taken van het leger zijn in april uit de Grondwet gehaald.