Fraude met bijslag door leemte in wetgeving

ROTTERDAM, 24 SEPT. Bij de omvangrijke fraude met kinderbijslag die in Den Haag aan het licht is gekomen, blijkt gebruik te zijn gemaakt van een leemte in de wet. Dat stelt een woordvoerster van justitie. “Iedereen kan een kind bij de burgerlijke stand inschrijven.” Van iemands overlijden kan alleen aangifte worden gedaan door middel van een overlijdensakte, ondertekend door een arts. Voor de aangifte van een boreling wordt in de meeste gevallen slechts een trouwboekje overlegd. Bij ongehuwden kan worden volstaan met de mededeling dat de vrouw is bevallen.

Zes mannen van rond de dertig uit Den Haag, Heinkenszand en Zoetermeer worden vandaag voor de officier van justitie geleid. Zij worden ervan verdacht valselijk geboorte-aangiften te hebben gedaan om kinderbijslag te toucheren. In totaal is voor vijf miljoen gefraudeerd. De mannen wordt valsheid in geschrifte, oplichting en deelname aan een criminele organisatie ten laste ge legd. Vijf van hen zijn van Turkse komaf en één is Nederlander.

Naar aanleiding van "baby René' die in 1988 uit een ziekenhuis in Dordrecht werd ontvoerd en valselijk werd aangegeven in Rotterdam, heeft de Tweede Kamer zich al over dit probleem gebogen. De baby bleek twee keer te zijn aangegeven.