F-16 stort neer in Friesland

LEEUWARDEN, 24 SEPT. Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht is gistermiddag neergestort in een weiland bij het Friese dorp Lollum, enkele kilometers ten zuidwesten van Franeker.

De 34-jarige piloot, kapitein B. Verkroost, wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen en is ongedeerd. Een 49-jarige automobilist uit Lollum raakte gewond. Hij ligt met brandwonden in het ziekenhuis van Harlingen maar is buiten levensgevaar. Brandende brokstukken van de F-16 troffen de auto. De brokstukken kwamen op ongeveer 50 meter van een boerderij terecht. Een koe werd dodelijk getroffen. De oorzaak van het ongeluk is onbekend. Wel staat vast dat de motor van de F-16 enkele minuten na vertrek van de vliegbasis Leeuwarden uitviel, waarna automatisch het noodsysteem in werking trad. De piloot heeft volgens een woordvoerder van de vliegbasis bewust woongebieden vermeden voor hij de schietstoel gebruikte. Het is de vierde Nederlandse F-16 die dit jaar is neergestort.