EG scherpt exportverbod Nederlandse varkens aan

DEN HAAG, 24 SEPT. Het permanent veterinair comité van de EG in Brussel heeft het exportverbod van levende Nederlandse varkens gisteren aangescherpt, tot teleurstelling en woede van de Nederlandse varkenshouders en handelaren. Uit protest tegen het exportverbod dreigen varkensvervoerders de export van varkensvlees stil te leggen.

De vervoerders, die het transport van varkens naar het slachthuis verzorgen, dreigen hun medewerking aan uitvoering van de strengere regels op te zeggen. Daarmee komt een groot deel van de export van varkensvlees in gevaar.

Het exportverbod, dat maandag is ingegaan, moet in elk geval tot 15 oktober van kracht blijven. Bovendien mag zo lang ook geen varkensvlees meer worden geëxporteerd uit het gebied in Utrecht en Gelderland waar al meer dan twee weken een vervoersverbod voor varkens geldt. Voor de uitvoer van varkensvlees uit de rest van het land gelden strengere eisen.

Voorzitter J. Diepeveen van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee noemt de maatregelen “verschrikkelijk en overdreven”. De bond zal zijn leden duidelijk maken wat de maatregelen inhouden, zonder er een advies aan toe te voegen de nieuwe regels al dan niet toe te passen. “De maatregelen jagen de kosten op, terwijl de prijzen van de varkens dalen”, aldus Diepeveen.

Oorzaak van de maatregelen is de constatering deze zomer van blaasjesziekte op een varkenshouderij in Ede en de ontdekking van de ziekte, kort tijd later, onder twee verschillende partijen Nederlandse slachtvarkens in Italië. Minister Bukman (landbouw) zag vervolgens aanleiding voor een exportverbod van levende varkens. Wekenlang onderzoek in Nederland naar nieuwe gevallen van blaasjesziekte heeft nog niets opgeleverd.

Voorzitter R. Tazelaar van het Produktschap voor Vee en Vlees is blij dat niet voor het hele land een verbod op de uitvoer van varkensvlees is afgekondigd. Ook het ministerie van landbouw was daar bang voor. Tazelaar vindt dat nu met name snel maatregelen moeten worden genomen om varkenshouders in het gebied waar het vervoersverbod geldt te helpen voor zover ze kampen met overvolle stallen. Daar wordt nu aan gewerkt. In het gebied waar geen varkens mogen worden vervoerd - een groot deel van Gelderland en Utrecht - zouden biggen naar mesterijen moeten worden overgebracht en zeugen voor binnenlandse consumptie moeten worden geslacht. “Dan is daar de druk van de ketel”, aldus Tazelaar.