Economie in VS herstelt zich traag

NEW YORK, 24 SEPT. In de meeste regio's van de Verenigde Staten neemt de economische activiteit toe, maar het herstel is traag en ongelijk. De groei in de mid-westelijke gebieden stagneert en de regio's Chicago en San Francisco zijn er economisch slechter aan toe dan enkele maanden geleden. De vraag naar leningen is nog klein.

Dit staat in het zogeheten "beige boek', een publikatie van de twaalf districten die tezamen de Federal Reserve Bank, het stelsel van centrale banken, uitmaken.

Consumentenverkopen stegen licht of bleven gelijk, de industriële produktie ging iets omhoog en ook de activiteit in de bouw trok aan. De auto-industrie, die zich in juni leek te herstellen, heeft sindsdien met dalende verkopen te maken. De meest recente cijfers van de "Grote Drie' laten zien dat alleen de verkopen bij Ford stijgen.

In het gisteren verschenen Fed-rapport, het laatste voor de presidentsverkiezingen, komt met name het district San Francisco, dat zeven westelijke staten omvat, er slecht vanaf. Bedrijven in het district zijn somberder over hun vooruitzichten voor de komende kwartalen dan in juni. Vooral de vliegtuig- en defensie-industrie beleven zware tijden en slepen toeleveringsbedrijven in hun val mee. De verwachting in de westelijke staten is dat de economische groei de komende vier kwartalen niet boven de 2,5 procent uitkomt.

Een gunstig effect op de economie hebben de gevolgen van de orkaan Andrew, die Florida en Louisiana teisterden. De bouwsector in die staten en toeleveringsbedrijven in de gehele VS kunnen daarvan profiteren. De inflatie is bij dit alles onder controle.

Wall Street, dat eergisteren al een duik van 37 punten maakte, daalde gisteren slechts 2,16 tot 3278.69. Analisten beschrijven de markt als onzeker en afwachtend. Als een van de factoren worden de verkiezingen genoemd. De markt heeft nog niet gereageerd op de mogelijkheid dat Bill Clinton president wordt.