Door overstromingen in Frankrijk al 32 doden

PARIJS, 24 sept. Het dodental als gevolg van de overstromingen in het zuiden van Frankrijk is gestegen tot 32 (onder wie een Nederlander), terwijl nog steeds vijftig mensen worden vermist. De 1500 reddingswerkers die zijn ingezet in de Vaucluse, het zwaarst getroffen departement, hebben weinig hoop nog levenden aan te treffen onder de modder en de overblijfselen van huizen.

De ramp, de grootste van deze aard die Frankrijk in vele jaren heeft getroffen, werd veroorzaakt door zwaar onweer en gigantische regenval in zeer korte tijd. Rivieren en beekjes zwollen aan tot verwoestende stromen, die nabij de oevers gelegen huizen met zich meesleurden en campings - die nog ruim met toeristen bezet waren - in ruïnes veranderden.

Het zwaarst getroffen werd het stadje Vaison-la-Romaine (5000 inwoners), aan de voet van de Mont Ventoux in het departement Vaucluse. In 24 uur bedroeg de regenval hier 250 tot 350 liter per vierkante meter, vier keer zoveel als gewoonlijk in de gehele maand september. Het riviertje de Ouzère, dat de stad doorsnijdt, zwol in zeer korte tijd aan tot een machtige stroom die veel modder meevoerde. Twee campings en enkele tientallen huizen werden er overspoeld. Zeker twintig mensen vonden hier de dood, maar er worden nog enkele tientallen vermist. Een lijk werd negen kilometer verderop gevonden.

Het noodweer - de Franse meterologische dienst registreerde dinsdag 60.000 blikseminslagen over het gehele land - trof ook de Ardèche, waar drie mensen verdronken. Bij Vallon-Pont d'Arc, aan het begin van de ook bij Nederlandse toeristen beroemde "gorges de l'Ardèche', was het peil van de rivier dinsdag om 12 uur 4 meter hoger dan normaal, om 14 uur 7,70 meter hoger en om 17 uur 9,70 meter hoger. Dergelijke hoge waterstanden komen hier vaak voor. Het record was 15,80 meter in september 1990.

Het grote aantal slachtoffers in Vaison-la-Romaine vloeit voort uit de omstandigheid dat campings en nieuwe huizen (onder andere pre-fab woningen, die als luciferdoosjes door het water werden meegevoerd) te dicht bij de rivieroevers en op een eilandje in de rivier liggen. Kanalisatie van de rivier en ontbossing worden eveneens als oorzaken genoemd voor het aanzwellen van de watervloed in de Ouzère, dat zich zo snel voltrok dat veel mensen geen tijd hadden om zich in veiligheid te brengen.

De gerespecteerde oud-staatssecretaris Haroun Tazieff zegt vanochtend in Le Figaro dat vooral in het zuiden van Frankrijk herhaaldelijk wordt gebouwd op plaatsen waar grote risico's bestaan voor natuurrampen als overstromingen. Hij wijt dat, behalve aan corruptie en politieke druk op lokale autoriteiten, aan verlies van "collectieve herinering'. Tazieff: “De televisie heeft natuurrampen gewoon gemaakt. Vroeger vertelde men dergelijke rampen van generatie op generatie. Nu is men na twintig jaar alles vergeten.”

De Franse regering heeft de vijftien stadjes en dorpen in de Vaucluse tot rampgebied verklaard en vijf miljoen franc uitgetrokken voor de wederopbouw. De Europese Gemeenschap stelde gisteren drie miljoen franc beschikbaar.

    • Doorcorrrespondent Jan Gerritsen