'Dit was een moeilijke tegenstander

OSLO, 24 OKT. “Deze tik komt aan”, omschreef de geschrokken Dick Advocaat de gevoelens in het kamp van het Nederlands elftal na de nederlaag tegen Noorwegen. De bondscoach was uiteraard zeer teleurgesteld over het resultaat, maar zag toch ook positieve aspecten.

“We hebben tegen deze stugge ploeg in de eerste helft vier, vijf uitgespeelde kansen gehad. In die periode is er zeer goed en gediscplineerd gevoetbald. Na rust hebben we toch ook nog twee keer vrij voor het doel van de Noren gestaan. Alleen zat een aantal spelers er toen doorheen. Ik zal daar met de betrokkenen voor de wedstrijd tegen Polen zeker op terugkomen.” Op wie Advocaat doelde wilde hij niet zeggen.

Het lag voor de hand dat John van 't Schip er een van was. De rechterspits van Genoa kon zich dat echter niet voorstellen. “Ik had aan het einde van de wedstrijd nog genoeg lucht over, maar ik werd te weinig in het spel betrokken. Die Noren gaven je heel weinig bewegingsruimte. Dit was een heel moeilijke tegenstander. We hadden echter gewoon moeten winnen. Nu worden alle resterende wedstrijden moeilijk.” Frank de Boer was deels verantwoordelijk voor de nederlaag omdat hij bij de tweede tegentreffer balverlies leed. “Ik gleed weg, het was ook een raar stug veld. Advocaat heeft mij zijn vertrouwen gegeven door me ondanks die wedstrijd tegen Italië weer op te stellen. Toen speelde ik gewoon super slecht. Vandaag gaf ik in de eerste helft een paar risicovolle passes. Dat kan natuurlijk fout gaan. Ik had geen moeite met het systeem. Op dit niveau moet je alles goed kunnen uitvoeren.”

Clubgenoot Dennis Bergkamp was het daar mee eens “want bij Ajax hebben we in het UEFA-Cuptoernooi ook bewezen in een ander concept te kunnen spelen”. Als enige van alle spelers benadrukte aanvoerder Marco van Basten dat Nederland onterecht had verloren. “We hebben toch kansjes genoeg gekregen, terwijl de Noren zelden gevaarlijk zijn geweest. Ik geef toe dat ik bepaalde mogelijkheden voor het doel niet goed heb afgerond. Maar ik doe toch echt m'n best. Met deze nederlaag hebben we het ons weer eens moeilijk gemaakt.”