Daling van rente op hypotheken

ROTTERDAM, 24 SEPT. Twee banken hebben gisteren de hypotheekrente op de meest gangbare hypothecaire leningen verlaagd tot onder de negen procent

De verlaging is een reactie op de daling van de rente op de kapitaalmarkt. Een algemene verlaging is er nog niet: alleen marktleider Rabobank en Delta Lloyd hebben gisteren lagere tarieven aangekondigd.

De Rabobank heeft de aangesloten banken aangeraden de rente voor alle vormen van nieuw te verstrekken woninghypotheken te verlagen. Het gaat om een verlaging met 0,4 procent voor hypotheken met variabele rente, met 0,6 procent voor hypotheken met drie jaar vaste rente en met 0,4 procent voor de overige typen. Het adviestarief voor de goedkoopste hypotheekvormen (drie, vijf, tien en vijftien jaar vast, maandbetaling en met gemeentegarantie) komt daarmee bij de Rabo op 8,9 procent.

Het verzekeringsconcern Delta Lloyd kwam gisteren met de aankondiging dat de basisrente voor hypotheken met 0,3 procent naar beneden gaat tot 8,8 procent. Voor een rentevast-periode van twee jaar of langer dan twintig jaar gelden hogere percentages evenals voor bepaalde andere produktvormen.

De andere grote marktpartijen hebben nog geen wijzigingen aangekondigd van de hypotheektarieven. Bij ABN Amro Bank wordt gezegd dat er over de ontwikkeling van de hypotheekrente op dit moment nog niets te melden valt.

Wanneer de andere banken volgen zou dit de tweede generale wijziging van de hypotheekrente zijn dit jaar. In januari werden de tarieven met gemiddeld 0,3 procent naar beneden toe bijgesteld. De hypotheekrente volgt met enige vertraging de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Sinds het begin van deze maand is bijvoorbeeld de rente op een tienjarige staatslening, die veelal als referentie wordt gebruikt, met een half procentpunt gedaald tot 7,8 procent. In de markt wordt verwacht dat de rente nog verder zal dalen.