Brady wil studie naar wereldwijde kapitaalstromen

WASHINGTON, 24 SEPT. De Amerikaanse minister van financiën Nick Brady heeft voorgesteld om een onderzoek te verrichten naar wereldwijde kapitaalstromen en hun gevolgen voor de stabiliteit van het internationale monetaire systeem.

De dagelijkse omzetten in de internationale kapitaalmarkten zijn de afgelopen jaren toegenomen tot 1 biljoen dollar per dag. Dat is ongeveer het dubbele van de financiële reserves van alle industrielanden samen en veel meer dan de bedragen die overheden ooit kunnen inzetten in de markten, aldus Brady.

Brady deed zijn voorstel in een toespraak tot de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank. De studie zou moeten worden uitgevoerd in het kader van de Groep van Tien, de bundeling van de elf rijkste industrielanden in het IMF, waaronder Nederland. In de Groep van tien zijn landen vertegenwoordigd door hun thesaurier-generaals of onderministers van financiën. De laatste jaren leidt de G-10 een sluimerend bestaan. In 1984 liet de G-10 van zich horen met een studie over mogelijke hervormingen van het internationale monetaire stelsel.Met de buitenlandse handel van Rusland gaat het eveneens bergafwaarts. De exporten zijn met 34 procent, de importen met 21 procent gekelderd.De macht van de kapitaalmarkten is de afgelopen twee weken bewezen in de crisis van het Europese Monetaire Stelsel. Zeer omvangrijke interventies van centrale banken - op één dag kocht de Duitse Bundesbank vorige week ter waarde van 35 miljard D-mark aan Britse ponden en eerder besteedde de Bundesbank 24 miljard D-mark aan ondersteuning van de lire - waren niet in staat om de koersval van het pond of van de lire te keren. Nadat deze twee munten gedwongen waren uit het Europees Monetair Stelsel (EMS) te stappen, verplaatste de aanval zich op de Franse franc. Ook hier zetten de Europese centrale banken miljarden ter verdediging van de koers in.