Banken hoger op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 24 SEPT. Op een prijshoudend Damrak was er vanmorgen vraag naar de financiële waarden. Ook Philips, dat samen met de Amerikaanse Bell Atlantic cd-activiteiten ontwikkelt op het gebied van telefoongidsen, kende enige belangstelling.

AMSTERDAM Beursplein 5 was vanochtend in afwachting van een renteverlaging. De hoop hierop wordt gevoed door de tweewekelijkse vergadering van het beleidsbepalend comité van de Duitse Bundesbank aan het eind van de middag. Monetaire autoriteiten in Duitsland èn Frankrijk verklaarden vanmorgen nog eens nadrukkelijk alles in het werk te zullen stellen om de koers van de franc te ondersteunen. Een verlaging van de Duitse rente vormt een reële optie. Evenals gisteren waren de financiële waarden gevraagd. ING trok 1,10 aan tot 45,70. ABN Amro werd twintig cent duurder op 48,60 gulden.

Bij de internationals was Philips in trek en bereikte zelfs even 25 gulden, maar viel daarna terug tot 24,80, toch nog altijd zes dubbeltjes boven het slot van woensdag. Unilever moest 1,90 terug tot 183,90 door overzees aanbod. Olies gleden een dubbeltje af tot 147, terwijl Akzo zestig cent opstoomde naar 146,90. Tegen de middag stond de EOE-index onveranderd op 290,78.

NEW YORK Voor de derde achtereenvolgende dag daalden de aandelenkoersen op Wall Street. Na een dag van ongeanimeerde handel met afwachtende beleggers kwamen de koersen weinig in beweging. Het Dow-Jones gemiddelde voor industriewaarden ging ruim 2 punten omlaag naar een slot van 3.278,69.

LONDEN Met een vaste stemming op de Londense beurs konden de aandelenkoersen vanochtend opnieuw aantrekken. Halverwege de ochtend vertoonde de FT-100 index bij 2.594,4 een winst van 14 punten ten opzichte van het slot van woensdag.

FRANKFURT De Duitse aandelen bleven ook vandaag nog onder druk en lieten bij het begin van de handel een teruggang zien van 1,7 procent. De Dax-30 index liep terug naar 1.531,48.

TOKIO Het Nikkei-225 gemiddelde klom vandaag met 327,23 punten (1,79 procent) naar 18.609,95. Gisteren waren de Japanse beurzen gesloten.