Aluminiumsmelter Alouettte in bedrijf

IJMUIDEN, 24 SEPT. De aluminiumsmelterij Alouette in de Canadese provincie Quebec, die voor 20 procent eigendom is van Hoogovens, is officieel in bedrijf genomen. De smelterij is met een jaarlijkse capaciteit van 215.000 ton één van de grootste in de wereld.

Behalve Hoogovens hebben ook Société Générale de Financement uit Canada, de Duitse VAW Aluminium, de Oostenrijkse Amag en Kobe Steel/Marubeni uit Japan elk een aandeel van 20 procent in de smelterij.

Met de bouw van de smelter was ruim 2 miljard gulden gemoeid. Voor Hoogovens Aluminium betekent de deelneming in de fabriek een capaciteitsuitbreiding van 43.000 ton per jaar boven op de 175.000 ton primair aluminium die nu bij Aldel in Delfzijl en Hoogovens Aluminium Hüttenwerke in het Duitse Voerde worden geproduceerd. Voor Hoogovens is de uitbreiding belangrijk voor de metaalvoorziening van de verwerkingsbedrijven, die jaarlijks ruim 350.000 ton walserij- en extrusieprodukten maken.

Aloutte is in produktie gekomen op een moment dat de aluminiummarkt zeer slecht is. De producenten, waaronder Hoogovens, kijken tegen grote verliezen aan. De belangrijkste oorzaak van de ineenstorting van de markt is de stortvloed van Russisch metaal op de Westeuropese markt tegen prijzen waarbij, zoals Hoogovens-topman Van Royen eerder dit jaar zei, geen westerse aluminiumsmelter zijn totale kosten kan dekken. Voor het Hoogovens-concern komt daar nog bij dat ook de staalmarkt uiterst slecht is. In beide sectoren is Hoogovens nu met grote saneringen bezig die tot ontslagen op grote schaal leiden.

De ontwikkeling van plannen voor aluminiumsmelters is een zaak van jaren. Met de bouw van Aloutte was al begonnen voordat de aluminiumcrisis in volle omvang zichtbaar werd. Hoogovens is ook betrokken bij een studie voor nog een grote smelter op IJsland. De belangrijkste reden om in Canada en op IJsland te bouwen is de beschikbaarheid van goedkope electriciteit uit waterkracht. De produktie van ruw aluminium vergt extreem veel energie.