Air France en Air Canada in alliantie

Air France en de Canadese luchtvaartmaatschappij Air Canada gaan samenwerken.

De Franse staatsonderneming heeft gisteren bekend gemaakt dat beide maatschappijen van plan zijn hun vluchten op elkaar af te stemmen om het overstappen op elkaars vliegtuigen en het doorzenden van bagage gemakkelijker te maken.

Voor Air France is de alliantie van belang met het oog op de onderlinge concurrentie tussen de Europese luchtvaartmaatschappijen om toegang te krijgen tot de nogal gesloten Noordamerikaanse markt. Ook Lufthansa is bezig in Noord-Amerika vaste voet aan de grond te krijgen met een bod op de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines. Ook Air Canada heeft een bod op Continental uitgebracht. KLM is in de Verenigde Staten actief via een belang van twintig procent in Northwest Airlines.

Met Canadian Airlines is Air France vorig jaar tot een verdeling gekomen van de vluchten op de route Parijs-Toronto. Zeer onlangs werd Canadian Airlines (83 vliegtuigen) door Air Canada (102 vliegtuigen) overgenomen. De twee maatschappijen brengen hun aandelen onder in een nieuwe houdstermaatschappij, waarin Air Canada de meerderheid heeft.