Academisch gitaarspel "intellectuele' Kristin Hersh

Concert: Throwing Muses. Bezetting: Kristin Hersh (zang, gitaar), David Narcizo (drums), Bernard Georges (bas). Gehoord: 23/8 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 24/8 Tivoli, Utrecht, 25/8 Nighttown, Rotterdam, 26/8 Noorderligt, Tilburg.

Het muziekblad Oor noemt haar "de zingende doctorandus". Zangeres en gitariste Kristin Hersh van de Amerikaanse groep Throwing Muses studeerde psychologie, en kennelijk mag daarom aan haar intense liedjes een groter dan gemiddelde diepgang worden toegedicht. Zelf zoekt ze het voorlopig liever in een toekomst als een onbekommerde gitaarheldin. Ze begon haar optreden in een bijna vol Paradiso gisteren met Manic depression van Jimi Hendrix, al ging haar instrumentale versie enigszins mank aan een al te academische benadering.

Sinds het vertrek van tweede gitariste Tanya Donelly en bassiste Leslie Langton, is Throwing Muses niet langer de "driekwart vrouwengroep" van het veelgeprezen debuutalbum uit 1986. Net als de Pixies stammen ze uit Boston, en maakten ze zich los van de "underground" nadat hun platen succes boekten via het Britse label 4AD. Met ingang van het zesde album Red Heaven is de bezetting ingedikt tot een trio, dat het moet stellen zonder Donelly's luchtige inbreng.

Kristin Hersh relativeert haar nieuwgewonnen positie als stoere bandleidster door gekleed te gaan in koddige Lederhosen, tussen de kerstboomlichtjes en de schemerlampen op het podium.

Hersh moet nog groeien in haar rol van stergitariste, want haar zwaar aangezette akkoordenreeksen kenden weinig afwisseling. Bovendien overstemden ze haar teksten, en deden songtitels als Hate en Furious weinig recht aan het lijdzame en slepende groepsgeluid. Nieuwkomer Bernard Georges bracht met zijn springerige baspartijen enige dynamiek in het spel, maar het bleef een saaie vertoning. Pas toen Kristin Hersh tot slot nog even alleen het podium op durfde met een akoestische gitaar, schemerde er iets door van de zeggingskracht die haar ongemakkelijke en indringende muziek op de beste momenten kan hebben.

    • Jan Vollaard